Koelen met een geweten: De impact van de F-gassen verordening

Voor onze organisatie is de F-gassenverordening een vast onderwerp op de agenda, maar voor onze klanten – zoals supermarkten, distributiecentra, zorginstellingen, tankshops en coldstores – kan het een onderwerp zijn dat nog ver weg staat van hun dagelijkse focus. Niets is minder waar. De Europese F-gassen verordening heeft het doel om het op de markt brengen van gefluorideerde broeikasgassen, waaronder synthetische koudemiddelen, te verminderen en anno 2032 compleet uitgefaseerd te hebben. In dit artikel lees je welke maatregelen eraan komen, wat de lange termijn gevolgen zijn en wat de effecten gaan zijn voor de nieuwbouw, het bijvullen van koelinstallaties en het terugfaseren van de productie van synthetische koudemiddelen.

Nieuwbouw
Voor het nieuwbouwen van koelinstallaties is het sinds 1 januari 2020 al verboden om gebruik te maken van een synthetisch koudemiddel dat een GWP-waarde heeft hoger dan 2500. Hiertoe behoren koudemiddelen R404A en R507. Deze regel is per 1 januari 2022 verder aangescherpt. De grens voor de koudemiddelen is komen te liggen op een GWP van slechts 150. In deze situatie is CO2 (R744) een goede oplossing. Dit is een milieuvriendelijk en energiezuinig koudemiddel. Ook hebben CO2-installaties uitstekende mogelijkheden voor het toepassen van warmteterugwinning. Hierdoor wordt een winkel of kantoorruimte verwarmd met restwarmte uit een koel- en vriesinstallatie. Door het gebruik van deze warmte worden kosten bespaard en aan een zo klein mogelijke ecologische footprint gedacht. *Echter geldt op bovenstaand één uitzondering. Koelinstallaties met een koelcapaciteit kleiner dan 40 kW mogen namelijk nog wel gebruik maken van een koudemiddel met GWP-waarde hoger dan 150. Toch zijn hier ook genoeg mogelijkheden met CO2 of propaan als koudemiddel.

"De gevolgen die de F-gassen verordening met zich meebrengt zijn significant. Wij zijn gedwongen om over te schakelen tot alternatieven. Door ons eigen research- en development team zijn wij echter gewapend voor de toekomst en koplopers op het gebied van koeltechnische oplossingen, die tegelijkertijd duurzaam zijn." Wilco Oonk, CTO Veld Koeltechniek

Bijvullen en onderhoud van koelinstallaties
Voor het bijvullen van installaties met koudemiddel met een Global Warming Potential (GWP)-waarde boven de 2500 mag alleen nog gebruik worden gemaakt van gerecycled of geregenereerd koudemiddel. (De GWP-waarde geeft aan waarmee het koudemiddel bijdraagt aan de opwarming van de aarde). Het bijvullen van niet gerecycled of geregenereerd koudemiddel met een GWP-waarde boven de 2500 is niet toegestaan. Na 2030 wordt het bijvullen van bestaande installaties met deze schadelijke uitlaatgassen zelfs in z’n geheel verboden. Voor service en onderhoud geldt dat bij bestaande installaties gereclycled en geregenereerd koudemiddel gebruikt mag worden mits voldaan wordt aan de volgende criteria:

  • Geen uitbreiding koudemiddel (niet bijvullen als gevolg van aanpassingen aan het systeem);
  • Geen uitbreiding koelcapaciteit (alleen bestaande componenten worden vervangen).

Stekkerklare koel- en vriesmeubelen
De GWP-waarde van maximaal 150 geldt per 1 januari 2022 naast koelinstallaties ook voor hermetische systemen voor commercieel gebruik. Hier vallen o.a. de stekkerklare koel- en vriesmeubelen onder. Propaan is in dit geval een goed alternatief.

Terugschroeven van productie synthetische koudemiddelen
Doordat de hoeveelheid koudemiddel die op de markt gebracht mag worden steeds kleiner wordt, is het moeilijker om deze koudemiddelen te verkrijgen. Zo wordt per 1 januari 2026 een CO₂-tax ingevoerd van €3,00 per ton CO₂-equivalent. Deze maatregel zal aanzienlijke prijsstijgingen veroorzaken voor koudemiddelen met een hoge GWP-waarde. Belangrijk om te weten is dat er momenteel nog diverse gesprekken plaatsvinden over het verder aanscherpen van de F-gassen verordening. 

Conclusie
De herziening van de F-gassen verordening brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee. Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van wijzigingen en tijdig de nodige stappen te nemen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Zowel voor organisaties als ook consumenten en eindgebruikers. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn houden we u op de hoogte. Mocht je vragen hebben over jouw installatie of over deze ontwikkelingen, laat het weten. Wij helpen je graag verder.